İLKYARDIM KURSU
İlkyardım Kurs Programında Verilen Ders Konuları:
Genel ilkyardım bilgileri,
Hasta/yaralının ve olay yerinin değerlendirilmesi,
Temel yaşam desteği,
Kanamalarda ilkyardım,
Yaralanmalarda ilkyardım,
Yanık, Donma ve sıcak çarpmasında ilkyardım,
Kırık, çıkık ve burkulmalarda ilkyardım,
Bilinç bozukluklarında ilkyardım,
Zehirlenmelerde ilkyardım,
Hayvan ısırmalarında ilkyardım,
Göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım,
Boğulmalarda ilkyardım,
Hasta/yaralı taşıma teknikleri
İlkyardım Kursu ve Eğitimi: Kaza anında ve sonrasında kazazedenin hayati tehlikesini ortadan kaldırmak, yaşamsal fonksiyonlarının sürdürülmesini sağlamak, yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmesini kolaylaştırmak amacıyla kaza anında bu işlemleri yapabilecek bireylerin yetiştirmesini sağlamak için açılmış eğitim kurumu ve programıdır.
İlkyardım Elemanı: Herhangi bir kaza veya hayatı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacı ile olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle ilaçsız uygulama yapan kişilerdir.
İlkyardım eğitimleri eğitim programı,süresi ve ücretleri bakanlıkça belirlenmekte olup, eğitimler teorik ve uygulamalı olarak yapılmaktadır. Sınavlar ise, İl Sağlık Müdürlüğü gözetiminde teorik ve uygulama sınav şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Tüm kurum ve kuruluşlarında 28 Mart 2006 tarihinden itibaren uygulamaya giren ilkyardımcı bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, tehlikeli ve riskli gruba dahil olan işyerlerinde her 10 personelden 1 kişinin ilkyardımcı istihdam etmesi mecburidir.
Risk grubu dışında kalan kuruluşlarda ise her 20 çalışandan 1 kişinin ilkyardım eğitimi ve sertifikası bulundurma mecburiyeti vardır.
Neden İlkyardım !
İnsanlığa sağlıklı ve mutlu bir yaşam sunmak, kaza ve yaralanmalardan sağ kalımı arttırmak ve kalıcı sakatlanmaları en aza indirgemek için ilkyardım eğitimini yaygınlaşmak gerekmektedir. İlkyardım bilinciyle bu durumun büyük ölçüde düzeltilebilir, ölüm ve sakatlanmaların azaltılması mümkün olur.
Trafik kazlarında ölümlerin % 10 ilk 5 dakikada (bu vakaların % 18-25 i yeterli müdahale ile kurtarılabilecek vakalardır) % 50 kadarı ise ilk 30 dakikada meydana geliyor.
Yaralanma, ölüm olaylarının dördüncü ana nedenidir. Düşmeler en sık rastlanan yaralanma sebebi, trafik kazaları ise en ölümcül olanıdır. Yaralanma ölümlerinin %22’si trafik kazaları sonucu oluşmaktadır.
Kaza yerinde ilk beş dakika içerisinde uygulanacak etkili bir ilkyardım ile bu ölümlerin yaklaşık yarısını önlemek mümkündür. Bu durum ilkyardımın önemini açıkça göstermektedir.
İlkyardım eğitimine harcanan kaynak ekonomik hayatı da kurtarmaktadır. Dolayısıyla ölüm ve sakatlanmaların üretime olumsuz etkilerini önlenebilmektedir.
Günümüzde acil tıbbi hastalıklar, kazalar, şiddet olayları ve afetler sık görülmektedir. Bu nedenle, hasta veya yaralının yaşam şansını arttırmak, oluşabilecek sakatlıkları önlemek ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için ilkyardım eğitimi zorunludur.
Günlük hayatta meydana gelen kaza ve hastalıklardan birçok insan zarar görmektedir. Ancak bunlardan daha acı olanı yanlış ilkyardım uygulamaları nedeniyle hastalara yarar yerine zarar verilmesidir. Yanlış ilkyardım uygulamaları hastaların iyileşmelerini geciktirmekte, sakat kalmalarına veya ölmelerine neden olmaktadır.