90’lı yıllara kadar gırnata olarak bilinen Klarnetin, dünyaca bilinen adı klarnettir, ama bununla birlikte gırnata adında farklı bir çalgı aleti daha bulunmaktadır.
Klarneti sadece çalmak yeterli değildir, tanımak da gereklidir. Nasıl birleştirildiğinden, nereden satın alınacağına, yapımında kullanılan ağaçlardan, nasıl daha farklı sesler elde edebileceğinize, bakımına, klarnet alırken dikkat edilmesi gerekenlere ve daha birçok bilgiye sahip olmak, klarnet çalmayı öğrenmede kolaylık sağlarken, klarnete daha çok bağlanmanıza da imkan sağlayacaktır.
Ülkemizde pek çok iyi klarnetçi bulunmaktadır. Mesela; Serkan Çağrı Mustafa Kandıralı, Hüsnü Şenlendirici, Şükrü Tunar, Göksün Çavdar, Selim Sesler ve Veli Kanık’dır.
İşte klarnete yeni başlayanlar için klarnet hakkında yarar sağlayacak 10 yararlı bilgi:
- Klarnetin yapımında en çok kullanılan ağaç abanoz ağacıdır.
- Ağaç klarnetlerin haricinde metal ile mermerden yapılmış klarnetler de bulunmaktadır.
- Bek (kafalık), Barel (fıçı), Üst gövde ile Alt gövde ve Kalak olacak şekilde Klarnetin 5 temel parçası vardır.
- Mi bemol klarnet, Si bemol klarnet, Re klarnet, Sol Klarnet, La klarnet, bas klarnet vs. gibi birçok çeşitler sahiptir. Ülkemizde ise sol klarnet en yaygın kullanılan şeklidir.
- İstenilen müziğe göre klarnet seçimi yapılması verilecek doğru bir karardır. Batı müziği türü için Si bemol klarneti tercih edebilirsiniz ya da Türk Sanat Müziğinde sol klarnet seçebilirsiniz. Ancak her ikisinde de şu tür çalınacak diye bir zorunluluk yoktur.
- Klarnet çalmak, ilk zamanlarda zor olsa da yüz ve dudak kaslarınızın gelişmesine yardımcı olur.Klarneti çalmaya yeni başladığınızda, ilk olarak temelde uzun üfleme çalışmaları yapmalısınız. Bu diyaframınızı geliştirecektir.
- Klarnetin çabuk çürümemesi için her çalışmanın ardından temizlenmelidir. Dikkatle silinerek korunmalıdır.
- Klarnetin içi kesinlikle demir bir çubuk ile silinmez. Bu aletin zarar görmesine sebebiyet verir.