Asıl adı “pianoforte” olan bu müzik aleti “kuvvetli ses” (forte) ve “düşük ses” (piano) anlamına gelen İtalyanca kelimelerden oluşmuştur. Telli çalgılar kategorisine dahil olan bu enstrümanda 36 siyah ve 52 beyaz olmak üzere toplam 88 tuş bulunmaktadır. Bu tuşlara bağlı olan bir çekiç mekanizması, gerilmiş ve akortlanmış tellere vurarak ses çıkartır. 1700’lü yıllarda ortaya çıkan piyano “çembalo” adında bir enstrümanın geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Çembalo’da da tuşlar ve teller vardır ancak sesin şiddetini kontrol etmek mümkün değildir. İlk piyano İtalya’nın Floransa şehrinde Bartolommeo Cristofori tarafından yapılmıştır. Klasik müziğin önemli temsilcilerinden J.S. Bach’ın da bir çembalo tamircisi olarak ilk piyanoyu denediği bilinmektedir…
Piyano Çalmanın Faydaları
Dünya üzerinde birçok bilim insanı müzik eğitiminin çocuk gelişimi üzerindeki etkilerini araştırmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar son derece önemlidir. Çünkü müzik eğitimi alan çocukların özellikle matematik geometri gibi sayısal derslerde çok daha başarılı olduğu belirlenmiştir. Aşağıda piyano çalmanın faydalarını listeledik:
1. Başarılı bir okul hayatı
2. Kendine güven duygusunun gelişmesi
3. Renkli bir sosyal çevre
4. Soyutlama yeteneğinin gelişmesi
5. Sağlıklı fiziksel gelişim
6. Vücudun farklı kas bölümlerinin aynı anda hareket edebilmesini sağlama
7. Yaratıcılık duygusunun gelişmesi
8. İnsani duyguların gelişmesi.
9. Sorumluluk duygusunun gelişmesi
10. Çalışma disiplinin gelişmesi
Piyano Çalmaya Kaç Yaşında Başlamalı?
Piyano, keman gibi temel klasik müzik enstrümanlarına erken yaşlarda başlamak önemlidir. Özellikle ilkokul öncesi piyano eğitimi almak zihinsel gelişim açısından da çok önemlidir. 4-6 yaş arasında piyano eğitimine başlanılması tavsiye edilir.