Akordeon nedir?

Akordeon (akordiyon ya da akordion), rüzgarla çalışan, sol tarafında bas düğmeleri barındıran, sağ tarafındaki klavye ile çalınmakta olan bir enstrümandır. Sesler üzerinde yapılacak oynamalarla pek çok şarkıya kaynaklık eden müzik aleti, geniş kitleleri harekete geçirecek kadar yüksek bir ses oranına sahiptir.

Akordeon fiyatları ne kadardır?

Çalgı, satın alınacak modelin yapısına ve özelliklerine bağlı olarak değişen fiyat miktarlarına sahiptir. Genellikle iyi bir akordeon alabilmek için körüğün çalışma seviyesi kontrol edilmektedir. Bakım ve onarım işlemleri yapılmış, açılıp kapanma sistemi olarak adlandırılan körüğünde herhangi bir problem bulunmayan akordeon fiyatları 300 TL ile 5.000 TL arasında değişebilmektedir.

İlk defa akordeon alacak müzisyenler için 48 ile 60 bas arasında farklılık gösteren modeller tavsiye edilmektedir. Çalgının kaliteli sesleri çıkarabilmesinin bir diğer etkeni de ahşap malzemeden üretilmiş olmasıdır. Ahşabın cihazın ses sistemi üzerinde büyük bir etkisi bulunmaktadır.

Akordeon nasıl bir çalgıdır?

Akordeon, genellikle Balkan ve Kafkas müziklerinin temel çalgısı olma özelliği taşıyan enstrümanın ses çıkarabilmesi için metal aksamların titreşmesi gerekmektedir.

Dünden bugüne gelişim düzeyi bakımından farklılıklar göstermiş olan cihazın sağlam ve ağır yapısı omuza asılmasını zorunlu kılmıştır. Çalgının en önemli özelliklerinden biri de içerisinde yer alan körüğün iyi kullanılmasına bağlı olarak temiz sesler çıkarabilmesidir. Enstrümanın büyüklüğünü sağ tarafında yer alan bas tuşları ifade etmektedir.

Akordeon kursu fiyatları

Akordeon kursu fiyatları, kursun toplam saat ve süresi, kurs programı, sınıftaki kursiyer sayısı ve kursun diğer özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Sayfamızda yer alan kursları inceleyerek akordeon kurs fiyatları hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Akordeon çalmak zor mudur?

Her enstrümanın kendine has zorlukları bulunabilmektedir. Akordeonu profesyonel düzeyde çalabilmeniz için bir belirli bir süre akordeon kursunda zaman ayırmanız gerekmekte, eğitmenleriniz tarafından verilen çalışmalara öncelik tanımanız tavsiye edilmektedir. Bu süreci hızlandırmak için enstrümana 3-4 saatlik çalışma dilimleri ayırmalısınız.

Akordeon alırken dikkat edilmesi gerekenler

Çalgının satın alınması sırasında öncelikli olarak uygun boy ve vücut ölçülerine uygun enstrüman seçiminde bulunmak gerekmektedir. Çocuklar için hafif ve küçük cihazlar doğru bir seçim olacaktır. Entsrümanın bas ve tiz sesleri kuvvetli çıkarabilmesi dikkat edilmesi gereken bir diğer etmendir. 

Özellikle çalgının bir topluluk önünde çalınması halinde ses özelliğini yitirmeyecek güçlükte çıkabilmesi ve dinleyenlerin kulağını tırmalaması cihaz seçimindeki ayrıcalıklarınızı belirlemektedir. 

Belirli markalara özgü enstrüman modellerinin alınması, cihazın uzun süre kullanılabilmesine de olanak tanımaktadır. Akordeon kursu tarafından yapılabilen bakım sürecinde kişisel olarak enstrümanınızı koruyabileceğiniz etmenler de bulunmaktadır. Sıcakta tutulmaması gereken çalgının nemli ve soğuk ortamlarda akoru bozulabilmektedir.

Akordeon çalmak kolay mıdır?

Enstrümanın belirli akordeon kursu uygulamalarıyla çalınmasını kolaylaştıracak pek çok ders olanağı bulunabilmektedir. Bu süreci hızlandıran doğru körük kullanımı da akordeonun göründüğü kadar zor bir alet olmadığı kanısını güçlendirmiştir. Zaman içerisinde vücuda oturan çalgı, parmakların alışma seviyesine bağlı olarak keyifli bir hobi haline dönüşmektedir.

Akordeon çalarken dikkat edilmesi gereken başlıca etmenler

Akordeon çalarken profesyonelleşme sürecine adım atmak istiyorsanız tuşlara bakmamanız gerekmektedir. Bu durum, yeni başlayanlar için pek kolay görünmese de ileri süreçlerde yapacağınız alıştırmaların kendinizi geliştirme seviyesine büyük bir katkı sağlayacağınız söyleyebiliriz. 

Ellerin ve kolların rahat bırakılması, azim ve kararlılık, doğru parmak kullanımı gibi teknik bilgiler de akordeon çalarken dikkat edilmesi gereken başlıca etmenler arasında yer almaktadır.