Halter nasıl bir spordur?

Uç kısımlarında belirli bir ağırlığın bulunduğu, metal çubuğun kaldırılması esasına dayanan halter sporu koparma, silkme ve pres olarak üç farklı branşa ayrılmaktadır. 

Belirli vücut ağırlıklarına göre yarışan haltercilerin yarışmayı kazanabilmesi için üç stilde de en yüksek ağırlığı kaldırması gerekir. Ağırlık toplama göre hesaplanır. Türkiye’de halterde dikkat çeken sporcuların başında Naim Süleymanoğlu, Nurcan Taylan ve Halil Mutlu gelmektedir.

Hangi halter kursuna başvurmalıyım?

Halter kursunda alacağınız eğitim iyi bir sporcu olabilmeniz için önem taşımaktadır. Başta hoca seçiminde halter antrenörü olan eğitmenlerle çalışmanız gerekmektedir. Düzenli olarak alıştırma yapabilmenize olanak tanıyan bir spor salonu da kendinizi geliştirebilmenizi sağlayacaktır.

Özellikle 9-10 yaşlarında çocukların halter tekniklerini kapsamlı bir biçimde öğrenebilecekleri halter kursu kişisel ve fizyolojik gelişimleri için de büyük bir önem taşımaktadır.

Halter sporu boyu kısaltır mı?

Halter sporunun boyu kısaltan bir özelliği bulunmamaktadır. Aksine, vücudun gelişmesine ve dayanıklı olmasına imkan tanımaktadır. 

Ülkemizde bu alanda başarılarını ispatlamış sporcuların kısa boylu olmasından dolayı halterin boyu kısalttığı düşünülmektedir. Ancak bu doğru bir görüş olmamakla birlikte halterin vücut geliştirme mantığına da aykırıdır.

Halter kursu fiyatları

Halter kursu fiyatları, kursun toplam saat ve süresi, kurs programı, sınıftaki kursiyer sayısı ve kursun diğer özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Sayfamızda yer alan kursları inceleyerek halter kurs fiyatları hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Halter sporcuları hangi malzemeleri kullanılır?

Halter sporcuları ellerin kaymasını önleyecek magnezyum tozu adı verilen cismi ağırlığı kaldırmadan önce kullanabilmektedir. 

Bel kısmını ağırlık kaldırırken korumak amacıyla bir kemer takılmaktadır. Yarışmalarda halter sporuna özgü bir mayo kullanılır. Dizleri korumak için dizlik ve tabanları kalın halter ayakkabısı tercih edilmektedir.

Halter sporunda beslenme düzeni

Haltercilerin kendilerine özgü besin çizelgeleri bulunmaktadır. Genellikle karbonhidrat ve protein ağırlıklı beslenen halterciler 6000-7000 kalori gereksinimlerini karşılamaktadır. Bu beslenme prensibi 14 yaşından küçük sporcular için geçerli değildir.

Halter kursuna kimler katılabilir?

Halter olmak için halter kursa katılan sporcular 18 ile 30 yaş arasında olmalıdır. Milli sporcular bu sınırlandırmaya dahil edilmemektedir. 

Minimum lise veya lise dengi bir okuldan mezun olması gereken halterlerin spor yapmalarına engel olacak bir sağlık problemi bulunmamalıdır. Bu nedenle sağlık raporuna da ihtiyaç duyulmaktadır. Halter sporuna meraklı olan her öğrenci halter kursuna katılım gerçekleştirebilmektedir.