Spikerlik kursunda neler öğreneceğim?

İyi bir spiker olabilmek için meslek edindirme kursunda eğitim almak veya diksiyon kurslarının programlarına dahil olmak gerekmektedir. Kurs kapsamında verilen eğitim, teknik spikerlik eğitiminden dinleme, düşünme ve konuşma sürecine, sözcüklerin telaffuz edilme tekniklerinden, haber ve spor spikerliğine, röportaj tekniklerinden açık oturum, spiker ve yönetmenlik tekniklerine, televizyon ve radyo sunuculuğundan belgesel ve reklam metin seslendirmeye kadar geniş bir zaman dilimine yayılmaktadır.

Diksiyonda meydana gelebilecek problemleri ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen bu süreç fonetik, artikülasyon, metin değerlendirmesi gibi eğitim süreçlerini de kapsamaktadır. Radyo tiyatrosu, müzik ve magazin programı sunuculuğu gibi derslerin de yer aldığı bazı kurslarda stüdyo ortamında yapılan uygulamalarla eğitimin pekiştirilmesi amaç edinmektedir.

İyi bir spiker olabilmek için...

Spikerliğin en temel prensiplerinden biri de ağız yapısında meydana gelebilecek fiziki bir problemin bulunmamasıdır. Dil altının bağlı olması, dil ucundaki kasların sağlıklı bir işleyişi bulunmaması gibi etmenler, bu problemlerden bazılarıdır.

Cerrahi bir tedavi ile ortadan kaldırılabilen bu durumun ardından üst dişlerin önde olmaması ve seslerin doğru çıkabilmesi gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Ses tellerinin bakımı aksatmayan her spiker, sesini doğru tonlamalar ve doğru gürlük ile çıkarabilme avantajına sahiptir.

Genel kültürün, spikerlik alanındaki etkisi oldukça büyüktür. Diksiyonun kusursuz olmasını gerektiren spikerlik eğitiminde ses tellerinde oluşabilecek herhangi bir hasarı engellemek amacıyla en erken süreçlerde doktora gitmek gerekmektedir. Akıcı bir Türkçe’ye, kelime vurgularını doğru yerde kullanabilmeye ve sık sık bu alanda kendini geliştirebileceği yöntemlere öncelik tanımaya özen gösteren kişiler, iyi bir spiker olabilmektedir.

Spikerlik kursu fiyatları

Spikerlik kursu fiyatları, kursun toplam saat ve süresi, kurs programı, sınıftaki kursiyer sayısı ve kursun diğer özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Sayfamızda yer alan kursları inceleyerek spikerlik kurs fiyatları hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Spikerlik kursunun sağladığı iş olanakları nelerdir?

Meslek edindirme kursunu başarıyla tamamlayan katılımcılar pek çok televizyon kanalında, radyoda ve eğitim kurumlarında çalışabilme olanağına sahiptir. Bu kanallarda ilgi duydukları alanlara yönelik olarak (spor, magazin, haber, hava durumu gibi) spikerlik yapabilen kurs katılımcıları, tartışma programı veya belgesel sunuculuğu gibi alanlarda da kendilerini geliştirebilme olanağına sahiptir. Özellikle bu alanda yapılacak çalışmalar, amatörlük düzeyinin ortadan kalkamasın ve spikerlerin gelişimlerini maksimum düzeye ulaştırmasına zemin hazırlayacaktır.

Sunuculuk ile spikerlik arasındaki farklar nelerdir?

Spikerler, belirli bir metine bağlı kalarak haber, radyo, oyun, eğlence programı gibi yayıncılık sektöründe dinleyicileri bilgilendirmekle görevli kişilerdir. Sunucular herhangi bir metine ya da görsel bir kaynağa bağlı kalmadan programı sunan kişilere verilen isimdir. Etkili ve akıcı konuşma ile hitabet sanatının ön planda olduğu sunuculuk kursunda programın devamlılığını sağlamak amaç edinmiştir. Spikerlik, diksiyonun, jest ve mimiklerin yoğun olarak kullanıldığı bir meslek türü olmasından dolayı sunuculuktan daha teorik süreçlere dayanmaktadır.

Spikerlik kursunu tamamladığımda hangi sertifikaları alacağım?

Kursu başarıyla tamamlayan katılımcılar M.E.B tarafından onaylı başarı sertifikası alarak spikerlik yaşamına başlayabilmektedir. Bazı kurslar, katılımcıları farklı yayın kuruluşlarına yönlendirerek kariyerlerine katkı sağlayabilmektedir.

Spikerlik kursuna kimler katılmalı?

Kursa, orta öğretim mezunu, spikerliğe ilgi duyan, televizyon ve radyo sektörüne ilgi duyan ve bu alanda kariyer planlamaları yapan herkes katılabilmektedir. Kursa dahil olmak için üniversitelerin İletişim veya Radyo & Televizyon fakültelerinden mezun olma şartı bulunmamaktadır. Belirli bir yaş kriterinin de yer almadığı kurslarda üniversite mezunu olmak gerekmemektedir. Çalışma programlarının düzenli olarak uygulanmasını zorunlu kılan spikerlik kursuna erken süreçlerde başvurmak her zaman için kişisel gelişim düzeyini olumlu yönde etkileyecektir.