Hakem nedir? Hakemin görevleri nedir?

Hakem, müsabakalarda oyunu kurallarına göre yönetmek için söz ve görev sahibi olan kişiye verilen isimdir. Pek çok sportif faaliyette yer alan hakemlerin yetkileri oyunun kurallarına uygun olarak oynanabilmesini sağlamaktadır. Futbol maçlarında diğer müsabakalara oranla hakem sayısında artış gözlemlenebilmektedir.

Günümüzde çizgi hakemi, dördüncü hakem, yardımcı hakem, yan hakem gibi isimler alan hakemler, bulundukları yer ve görev neticesinde oyuna yön veren kişilerdir. Futbol müsabakalarında hakemlerin bir diğer görevi de oyuncuların can sağlığını göz önünde bulundurarak oyunun gidişatına göre oynanabilmesini sağlamaktır.

Hakemler sportif faaliyetlerin gerçekleştirilemeyeceğini analiz ettikleri durumlarda oyunu iptal edebilir, duraklatabilir veya farklı bir güne erteleyebilir. Her sportif faaliyette bir hakemin bulunması zorunludur.

Kimler hakem olabilir?

Hakemlik eğitimi pek çok alanda uygun görülen kişilere verilen kapsamlı bir süreçten oluşmaktadır. Çizgi hakemleri, yan hakemler, kule hakemler, ve başhakemler birbirinden farklı eğitim programlarına dahil olabilmektedir.

Hakem kursu sınavlarla belirlenen hakemlik yetkisi için gerekli alt yapının oluşturmasına yönelik çalışmalar yürütmektedir. Hakem olmak için bu sporun gerçekleşmesini engelleyecek herhangi bir rahatsızlığın bulunmaması gerekmektedir.

Hakemlik antrenmanı kaç bölümden oluşur?

Hakemler genellikle haftanın iki günü antrenman yaparak bu mesleğin gerekliliklerini yerine getirmek zorundadır. Fiziksel ve mental antrenmanlarla pekiştirilen bu süreçte hakem adaylarına yarar sağlayacak tüm çalışma metotlarına öncelik tanınmakta, kamplar ve kişiye özgü programlarla bu süreç faydalı hale getirilmektedir.

Yalnızca kondisyonun yeterli olmadığı bu süreçte fiziksel unsurların da karşılanması gerekmektedir.

İyi bir hakem olmak için

İyi bir hakem olmak öncelikli olarak oyunun kurallarına hakimlik, kararlılık, ciddiyet ve takip gerektirmektedir. Her hakem adayının kendine iyi bakması ve sağlıklı beslenmesi gerekmektedir. Spor dışı faaliyetler yerine gününün büyük bir kısmını bu alanda kendini geliştirmeye ayıran hakemler, kısa süre başarıya ulaşabilecektir.

En iyi hakemler kendi eksiklerini fark ederek bu alanda gelişimlerine zaman ayıran, kararlı ve disiplinli hakemlerdir. Söz edilen şartlar tüm sportif faaliyetlerdeki hakem adayları için geçerlidir.

Hakemlik kursunda neler öğreneceğim?

Bu kurs hem kişisel kondisyonunuzun hem de zihinsel gerekliliklerinizin karşılanmasına zemin hazırlayan bir kurstur.

Hakem adaylarının yetiştirilme sürecinde hangi pozisyonlarda nerelerde durmaları gerektiği, doğru karar verebilme ve empati kurabilme alışkanlığı, diğer hakemlerle koordinasyonu gibi eğitimlerden söz edilmektedir.

İyi bir hakem olmak için gerekli olan tüm unsurlar hakemlik kursu ile karşılanmaktadır.

Spor kursunda yaş sınırı var mı?

Spora başlamak için belirlenen minimum yaş sınırı 4 olarak kabul edilmiştir. 4 yaşındaki çocuklar başta jimnastik olmak üzere, yüzme ve bisiklet gibi spor branşlarıyla vücutlarını hem spor kursuna adapte etmekte hem de kendilerini yavaş yavaş ilgili oldukları branşta geliştirebilmektedir.

10 yaşından itibaren her çocuk güreş, kürek, boks, karate, tekvando gibi spor kurslarına katılabilir.  Spor kursuna başlamak için yaş sınırından çok vücudun herhangi bir kronik rahatsızlığının olmaması gereklidir. Özellikle eklem ve kalp rahatsızlıkları spor yapan kişiler için bir risk faktörü olarak bilinmektedir.

Spor kursu ve sınavlar

Spor kursunun en önemli özelliği öğrencileri ileri yaşlarda spor akademisi sınavlarına hazırlamaktır. Kondisyon, hız, denge, kişisel yetenekler başta olmak üzere vücudu bütünsel olarak sınavlara hazır hale getiren kurslarda kişisel beslenme listesi, grup içi çalışmalar, fiziğe bağlı hareketler ve kişinin sınava gireceği branşa yönelik alıştırmalar yapılmaktadır.

Her sporcuyu belirli bir seviyeye çıkarmak için çalışmalar gerçekleştiren spor kursu bu alanda bilinçli bireyler yetiştirmektedir. Spor liseleri ve askeri liseler için de kursa katılan öğrenciler bulunmaktadır.

Spor kursunda hangi branşlar bulunuyor?

Sporun hemen hemen her branşında eğitim verebilen spor kursu, ülkemizde futbol, basketbol, voleybol ve tenis başta olmak üzere güce dövüş sporlarında da faaliyetlerini sürdürmektedir.

Güreş, halter, jimnastik, masa tenisi gibi spor branşlarının da dikkat çektiği spor kurslarında eğitim, öğrencinin ilgi duyduğu alana ve yeterlilik düzeyine bağlı olarak gerçekleştirilir. Örneğin; basketbol kursunda genellikle uzun boylu öğrenciler tercih edilmekte, yüzme kursuna erken yaşlarda öğrenci alımı yapılmaktadır.

Spor kursuna herkes katılabilir mi?

Tüm sporcular, ilgi duydukları veya ilk defa başlayacakları bir branşta kendilerini geliştirebilmektedir. Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan herkes spor yapabilir. Atletizm, basketbol, futbol, yüzme, tenis, voleybol bu spor dallarından bazılarıdır. Özellikle erken yaşlarda sportif faaliyetlerle ilgilenmek vücut gelişiminize de katkı sağlayacaktır.