Çini kursunda neler öğrenebilirim?

Çini kursunda başta teorik bilgiler olmak üzere pratiğe ve gözleme dayalı bir eğitim sürecine dahil olmaktasınız. Çini sanatının tarihsel gelişimi, desen yapma, çini çeşitleri, çinicilikte kullanılan eserler başta olmak üzere sırlama ve pişirme, geometrik desen çizimleri, desenlerin boyanması gibi eğitimler de verilmektedir.

Çini kursu fiyatları

Çini kursu fiyatları, kursun toplam saat ve süresi, kurs programı, sınıftaki kursiyer sayısı ve kursun diğer özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Sayfamızda yer alan kursları inceleyerek çini kurs fiyatları hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Çini sanatı nedir?

Çini sanatı Anadolu kültüründen günümüze kadar gelen, toprağın insan emeğiyle biçimlendirilmesi sonucu elde edilen ürünlerdir. Osmanlı döneminde yaygınlaşan bu sanat dalında pek çok figür konu edilmektedir.

Çini desenleri genellikle bina ve yapı motifleri, doğa tasvirleri, insan figürleri gibi konular içermektedir. Diğer adı sırlı kap olan bu sanat ülkemizin pek çok bölgesinde icra edilmektedir.

Çini sanatında hangi teknikler kullanılmaktadır?

Geçmişten günümüzde çini sanatında kullanılan pek çok teknik bulunmaktadır. Bilinen en eski çini tekniklerinden biri olan sırlı tuğla tekniğidir. Düz çini, çini mozaik, alçı üzerine çini, renkli sır tekniği ve çini, saraylarda kullanılan çinilere özgü teknikler, şam tipi çini, yaldızlı çini bu tekniklerin başında gelmektedir.

Başlıca çini desenleri nelerdir?

Ağırlıklı olarak bitkisel desenlerin tercih edildiği çini sanatında geometrik figürler, çekik gözlü kalın kaşlı kadın figürleri, çiçekler ve hayvan figürleri bulunmaktadır. 

Mavi ve beyaz desenler, spiral kıvrı dal üslubu, Baba Nakkaş, Şah Kulu üslubu, Kara Memi üslubu gibi çini desen oluşturmada kullanılan başlıca tarzlar bulunmaktadır. Serbest fırça tekniği 18.yüzyılda çini desenlerine modern bir görünüm kazandırmıştır.