Darbuka kursunda neler öğreneceğim?

Öncelikli olarak çalgının tutuş tekniklerinin öğretildiği kursta enstrüman hakimiyeti üzerinde durulmaktadır. Ritim tekniklerine geçilmesinin ardından Çifte, Vahde, Sebare ve Arap adı verilen temel teknikler öğretilmektedir. Bu tekniklerin yanı sıra parmak alıştırmalarına da öncelik verilmektedir.

Başlangıç aşamasında parmakların alışma sürecine bağlı olarak ağrı ve acı hissetmek mümkündür. Ancak zaman içerisinde bu durum ortadan kalkacaktır.

Darbuka kursuna nasıl katılabilirim?

Kursa katılmak için size en yakın ilçede bulunan kurs merkezleri ile irtibata geçebilir ve fırsatlardan faydalanabilirsiniz. Bazı kurslarda enstrümana gerek olmadan kurslar tarafından verilen darbukalarla eğitim alabilrsiniz. Kursa katılım sürecinde herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

Darbuka kursu fiyatları

Darbuka kursu fiyatları, kursun toplam saat ve süresi, kurs programı, sınıftaki kursiyer sayısı ve kursun diğer özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Sayfamızda yer alan kursları inceleyerek darbuka kurs fiyatları hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Darbuka nasıl bir müzik aletidir?

Düm ve tek seslerinin birleşiminden oluşan darbuka Balkanların en çok tercih edilen müzik aletleri arasında yer almaktadır. Deri, kasnak, lamba ve gövdeden oluşmaktadır. Sünnet, düğün ve nişan gibi özel günlerde yaygın olarak kullanılan çalgı ince ve kalın seslerin birleşimi niteliği taşır. 

Kalın ses incenin arkasına yerleştirilen katman gibi düşünülebilir. Roman havalarının, oyun havalarının ve çiftetellinin temel müzik aletlerinden biri olan çalgının her müzik aletinde olduğu gibi çalınması kolay fakat emek isteyen bir süreci kapsamaktadır. 

Bu süreci hızlandıracak darbuka kursu programları, çalgının kısa sürede öğrenilmesine katkı sağlamaktadır. Çalgının iyi çalınıp çalınmadığı gösteren pek çok metot bulunmaktadır. Bu sayede iyi bir darbukacı olabileceğiniz gibi kötü sesleri de ayırt edebilirsiniz.

Darbuka çalmak zor mudur?

Müzik aletleri içerisinde en karmaşık yapıya sahip olmayan çalgılardan biridir belki de darbuka… Kısa sürede öğrenilebilen teknikleri iyi bir kulağınız varsa süreci olumlu hale getirmektedir. Geçmiş yıllarda usta-çırak ilişkisi kapsamında öğretilen bir çalgı, ileri zamanlarda kurslar aracılığıyla hazırlanan programlarla kapsamlı bir sürece tabi tutulmuştur. 

Uygulamalı olarak gerçekleştirilen bu süreç, çalgı eğitmenin yaptığı hareketlerin tekrarlanmasıyla pekiştirilmektedir. Müzik aletini çalmayı kolaylaştıran bir diğer etmen de ders sonrası verilen egzersiz çalışmalarına uygun rutin tekniklerin geliştirilmesidir.

Darbuka kursuna gitmeden önce ne tür bir darbuka seçmeliyim?

Kurs öncesinde seçmeniz gereken çalgı modelleri arasında düm ve tek seslerini iyi çıkartacak çalgılara öncelik tanımalısınız. Özellikle satın almak istediğiniz müzik aletini belirlemeden önce çalgıyı iyi bilen bir arkadaşınızdan yardım edebilirsiniz. Sesin kulağa hoş geldiği darbukalar başlangıç aşaması için ideal bir seçim olacaktır. Figürlerin ve ritim tekniğinin gelişebilmesi için darbuka kursuna gidilmesi gerekmektedir. 

Müzisyenin çalgıyı iyi çalan kişilerden yardım alması tavsiye edilmektedir. İyi bir müzik aletinin fiyatları 50 TL ile 1.000 TL arasında değişmektedir. Ücreti yüksek olan her çalgının iyi olduğundan bahsedilemeyeceği gibi, çalgının seçiminde üzerinde yer alan deriden kasnak yapısına, hangi gövdeden üretildiğinden görünüm özelliklerine kadar pek çok kavramdan söz etmek de mümkündür.

Darbuka öğrenmenin yaş sınırı var mı?

Çalgıyı öğrenebilmek için herhangi bir yaş aralığında bulunmanız gerekmemektedir. Ancak Türk müziğinin belirli usulleri hakkında bilgi sahibi olabilmeniz müzik aletinin uygulama aşamasında size yardımcı olacaktır. 

Basit ve bileşik usullerin bilinmesi halinde çalgıyı çalabilme kavramı daha kolay bir hale gelecektir. Müzik kulağı olan kişilerin enstrümana olan yatkınlığı daha fazladır. Süreci hızlandıracak kursu uygulamaları pek çok teknik hakkında bilgi sahibi olabilmenize zemin hazırlamaktadır.

Darbuka kursuna kimler katılabilir?

Darbuka kursuna enstrüman sahibi olan herkes katılabilir. Enstrüman seçiminde kararsız kalan kursiyerler bu alanda kendini kanıtlamış müzisyenlerden de yardım alabilmektedir. Darbukanın uzun ömürlü olması ve kaliteli malzemelerden yapılması enstrüman seçiminde önemli bir unsur olarak bilinmektedir.